OUR GRANDS CRUS, AOC LAVAUX
Potterat’s wines
Lavaux terraces lend themselves extremely well to the production of Chasselas, a grape variety that expresses itself differently depending on the environment in which it is grown. At Villette, we find a taut wine with lime blossom aromas, while at Epesses, enjoying a limestone clay soil, it is a rounder, fresh and fruity Chasselas. At Courseboux, the heavy soils produce the iconic wine of the house, powerful and mineral.
At Domaine Potterat, we also have a passion for red wines. Villette’s terraces give birth to a supple and fruity Pinot Noir. We also grow with pride the Plant Robert, an historic Lavaux grape variety, a wine of singular character with spicy notes.
From our Les Côtes de Courseboux terraces, we produce a gastronomic Chasselas, from the Vieilles Vignes vines whose complex aromas create a perfect wine for laying down. We also produce two signature grape varieties, the Savagnin Blanc with a golden yellow colour, a structured wine with citrus notes, and the Syrah, a powerful red aged 22 month in barrels, with balanced aromas of black pepper and liquorice.
60th vintage of Courseboux
Our Classic Chasselas, Grand Cru
The Historic red wines
Les Côtes de Courseboux, Grand Cru
Recent vintages
2023
Après un départ hâtif et un printemps beau et chaud, les vendanges étaient attendues tôt. Les pluies de juillet et la sécheresse du mois d’août ont ralenti la course effrénée et permis une maturation parfaite. Vendanges fin septembre qualitative et quantitative...
2022
Un millésime solaire, marqué par une sécheresse exceptionnelle, le plus hâtif au niveau de la floraison. Les pluies de septembre ont été favorables et ont permis une récolte généreuse et précoce avec des vendanges en septembre.
2021
Une année exigeante à la vigne, avec une pluviométrie très supérieure à la moyenne. Le temps sec dès la mi-août a permis le mûrissement des baies, mais les conditions couplées à deux épisodes de grêle ont donné une récolte modeste.